Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

The Avengers, 2012, R.: Joss Whedon, Sz.: Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Tom Hiddleston, Clark Gregg, Cobie Smulders, Stellan Skarsgard, Samuel L. Jackson, Gwyneth Paltrow

Itt vannak ők, kiket oly régóta vártunk, és elhozták a geek mennyországot. Ők azok, kiket úgy nevezünk: Bosszúállók.

 

A Marvel saját kezébe vette a képregényeinek megfilmesítését, melynek első darabja a Vasember lett 2008-ban. Azóta több szuperhős önálló történetét láthattuk, de mind egy bizonyos projektre lett kihegyezve, mégpedig jelen filmünkre, a Bosszúállókra. Ha úgy tetszik, teljesítették az ötéves tervet.
Úgy vagyok ezzel a filmmel, mint A feláldozhatókkal. Abban a filmben olyan akciólegendák szerepeltek, akiken nevelkedtem, akik már-már apám helyet apáim voltak, ezért mindenféleképpen meg kellett néznem. Még akkor is, ha csak leülnek sakkozni. A Marvel szuperhőseit is és filmjeit is annyira megszerettem, hogy bármint is ígér ez a film, nekem látnom kell.
A történet szerint Loki úgy dönt, hogy elfoglalja a Földet, ám ez nem mindenkinek tetszik. Nick Fury és a SHIELD össze is rántja a legnagyobb szuperhősöket, hogy megvédjék bolygónkat a gonosz erőktől. Ennyi, kb. erről szól mindegyik hasonló szuperhősös történet. A különlegesség az, hogy ezúttal össze kell fogniuk a magánzó harcosoknak egy soha nem látott ördögi hatalom ellen.
Joss Whedon a film írója és rendezője egy személyben. Ő kreálta anno Buffyt és Angelt, de én a Firefly és a Serenity kapcsán figyeltem fel rá. Látszik, hogy nagy rajongással kezelte az anyagot, talán megfelelőbb embert nem is lehetett volna találni.
A forgatókönyv nagyon jó lett. Említettem, hogy a sztori egyszerű, de tök jó fordulatokkal sikerült felturbózni. De nem is ez adja az egész sava-borsát, hanem a karakterek, ugyanis zseniálisan lettek megírva. Eddig majdnem mindenkinek volt saját filmje, de most sokkal többet megtudunk róluk. Tony Stark géniusza továbbra is megállíthatatlan, harci kedve és felgmasága nem csökkent, és szereti a Black Sabbathot (nyilván nem véletlenül). Steve Rogers kapitány már nem az a kis nyikhaj, sokkal kellemesebb figura. Dr. Bruce Banner karakterét sokkal jobban megismerjük, mint az eddigi két filmben, vele együtt Hulk is sokkal szimpatikusabb. Thor se az a faék, aki volt, nyilván neki külön motivációja van. Loki is félelmetesebb lett, ám még mindig nem igazi főgonosz, hiszen a legnagyobb genyákkal szimpatizálunk, vele nem. Fury, Sólyomszem és a Fekete Özvegy is többet szerepel, mint eddig. A forgatókönyv másik pozitívuma a humor. Egy-egy elejtett félmondat is nagy derültséget okoz, másrészt pedig ezek is nagyban hozzájárulnak a karakterépítéshez.
A film másik nagy erőssége a rendezés. Végig pörgős, élvezetes, maximálisan szórakoztató filmet látunk, köszönhető ez a nagyon jól kidolgozott akciójeleneteknek is. A filmvégi félórás manhattani leszámolás nagyon látványosra és izgalmasra sikerült, szerintem még Michael Bay is elismerően csettint ezt látva, miután visszatette az állát.
A Bosszúállók jöttek, láttak, győztek. A néző ámul, a geek pedig takarítást kér maga alá. Köszönjük, Joss Whedon!

90%


A bónuszjelenet ezúttal nem a stáblista után van, hanem közben, most is érdemes megvárni. Annak ellenére, hogy direkt nem kapcsolták fel a lámpákat, a nép nagy része kirohant, ahogy feltűnt a rendező neve. Életképtelen egyedek!

A szinkron jó lett, bár az eddigi filmekénél egy kicsi gyengébb. A hangok maradtak ugyanazok, kivéve Jarvisét, mivel Szabó Sipos Barnabás már nem szinkronizál, helyette Kárpáti Leventét hallhatjuk.

Ugyebár mindenki tudja, miről van szó. Csütörtöktől látható a mozikban a Bosszúállók. Ez azért kurva jó, mert egy héttel korábban kapjuk, mint az amcsik odaát. 3D-s lesz, de konvertált, úgyhogy lehetőség szerint keressétek a hagyományos vetítéseket! Remélem felénk lesz ilyen. Éjféli vetítés viszont nem lesz errefelé, de nem baj, úgysem érdekelne. Majd a csütörtöki első vetítésre fogok zúzni.

Ezt a filmet azóta várom, mióta pár éve bejelentették, azóta pedig még jobban, mióta láttam a bónusz jelenetet az Amerika kapitány stáblistája után. Apropó! Maradjatok bent a stáblista végéig, mert lesz meglepetés, ahogyan eddig is volt! Figyelmeztessétek azokat is, akikkel mentek! A többi, számotokra ismeretlen embert, akik felállnak és kirohannak, amint megjelenik a vásznon Joss Whedon neve, jól röhögjétek ki! Megérdemlik, hiszen illik tudni, hogy maradni kell.

Kapcsolódik, hogy érdekesség történt Budapesten. Feltűnt három fickó, akik nyilvánvalóan a filmre igyekeznek. Szerintem még farsangkor indultak el, tegnap pedig a Hősök terén jártak.

 

Itt nézheted meg nagyban

Battleship, 2012, R.: Peter Berg, Sz.: Taylor Kitsch, Liam Neeson, Brooklyn Decker, Alexander Skarsgard, Rihanna

Emlékeztek a Torpedó nevű társasjátékra? Én annak idején nagyon sokat játszottam vele. Nem gondoltam volna, hogy normális, filmre való történetet lehet belőle kerekíteni.

A film sztorija pofonegyszerű. Gyakorlatozik a haditengerészet, de belerondítanak a földönkívüliek, egy kemény csávó (Taylor Kitsch) pedig kezébe veszi a dolgokat, és nem hagyja veszni az emberiséget. Itt meg is állt a tudomány. Az egészet ráhúzták a kurva jó és a műfajban etalonnak számító A függetlenség napja szerkezetére, és hadd szóljon. Teljesen ugyanazok a karakterek és ugyanazok a fordulatok köszönnek vissza. De nem csak annyira, hogy emlékeztetnek valahol a tudatalattiban, hanem konkrétan lejátszódnak benned a jól ismert jelenetek. A humort is a fent említett klasszikusból, valamint a Transformers trilógiából emelték át. Látszik, hogy próbálták olyanra csinálni, mint az elődök. A kulcsszó: próbálták. De nem sikerült nekik, nagyon nem. Görcsösen akarnak hasonlítani az elődökre, rontva ezáltal a film élvezeti értékén.
A rendező az a Peter Berg, aki már több jó filmet tető alá hozott (pl. Ronda ügy, A királyság, Hancock). Van neki egy tök jó rendezési stílusa, ami jelen esetben nem látható. A Csatahajó olyan, mintha kísérlet lenne Roland Emmerich és Michael Bay együttműködésére, ami felemás eredményt hozott. A producerek bizonyára szóltak Bergnek, hogy ha már a forgatókönyv másol, tegyen úgy ő is.
A filmzenét Steve Jablonsky követte el, aki a Transfomers trilógia muzsikáját is komponálta. Saját hozott anyagából dolgozott, nagyon sok helyen nagyon hasonló dallamok hallhatóak. Kész felüdülés, mikor felcsendül az AC/DC, vagy a stáblista alatt a Creedance.
A Hasbro a Transformers filmek után újabb kurva nagy blockbustert akart saját termékének filmre adaptálásából, ezért a készítők be is vetettek mindent: telepakolták látványos akciókkal és csilivili effekorgiával. Még jó, hogy a szereplők érzelmi világával keveset szaroztak, és a látványra helyezték a hangsúlyt, igazi audiovizuális adrenalinbombával van dolgunk. Ez tehet arról, hogy a film nem csap át unalomba, és azért kicsit élvezhető is.

60%


A szinkron nem lett olyan jó, mint amennyire elvárjuk egy ilyen blockbuster mozis szinkronjától, de azért a célnak megfelel. A magyar hangok a legtöbb esetben passzolnak a színészekhez, viszont a teljesítményük épphogy megfelelő.

Én, mint a stand-up comedy rajongója, vártam ezt az eseményt. Örülök, hogy Magyarországra is eljutott ez a műfaj. Lássuk, mi a véleményem az elsőről!

A roastnak, azaz égetésnek Amerikában már nagy hagyománya van. A közelmúltban többek közt olyan hírességek voltak az égetés tárgyai, mint Pamela Anderson, William Shatner, vagy Charlie Sheen. Nálunk is sikerült olyat választani, akit mindenki ismer, és sok mindent el lehet róla mondani, Nagy Ferót. Az egész a Showder Klub különkiadása volt.
Először mindenki béna, szokták mondani, és ez igaz erre a műsorra is, mert bizony döcögött. Először is szembetűnő volt, hogy a nagyon hatásos hangú Welker Gábort lecserélték Varga Rókusra, így máris nem ugyanolyan volt a hangulat. Viszont a zenei aláfestés Metallica volt, ami tök jó, mert szeretem.
A produkciók minősége változó volt. Ilyenkor nem csak az égetettet égetik az égetők (aztamindenit!), hanem egymást is, ami kell is, mert különben nem lenne túl változatos. Megtalálták egymást, ment a zrika folyamatosan, Feróról is sikerült vicces dolgokat mondani. Azt viszont nem értem, hogy mi a fasznak kellett olyan embereket hívni, akik eddig nem soha nem mutatták meg vicces oldalukat. Nyilván nem véletlenül nem tették eddig. Most sem sikerült nekik, eléggé lebőgtek.
Három embert azért kiemelnék. Kiss Ádám és Kovács András Péter hozták a tőlük megszokott színvonalat, ők voltak a legjobbak. Ganxsta Zolee zenei munkásságának nagy részét bírom, de tőle nem vártam itt semmi jót. Ehhez képest elég jókat mondott. A többiek közül Sipos Petitől azért többet vártam volna.
A végén persze Feró is megmondta a magáét. Bár ne tette volna. Látszott, hogy súgógépről olvassa minimális átéléssel azt, amit talán nem is ő írt. Ez így nem talált.
A műsoridő szűkössége miatt, ami kb. nettó 50 perc, nyilván muszáj volt megszabdalni a dolgokat, ami látszott is, így túl sűrű lett az egész. Ma pedig azt olvastam, hogy az összes olyan részt kivágták, ahol az RTL Klubot fikázzák. Mondjuk, ezt érthető, de akkor is...

Összességében azt mondom, hogy van ebben lehetőség, érdemes lenne vele próbálkozni legalább még egyszer, hátha tanulnak a hibákból. Szerintem fognak is, mert a jelentések szerint 606 ezren nézték, ami jónak mondható.

Quentin Tarantino az én személyes bálványom, csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. Az új filmjét, ami egy spagetti western, karácsonykor mutatják be odaát. Nálunk biztosan késni fog, hiszen akkortájt érkezik a mozikba Zsákos Bilbó is, az pedig fontosabb a magyar forgalmazók szempontjából. Mindenesetre QT újabb várhatóan zseniális művét elmondhatatlanul várom. Addig nesztek poszter!

UPDATE! Hozzánk 2013. január 31-én jön. Az több, mint egy hónap, bassza meg! No, nem baj, kivárjuk. Most a Bosszúállók a legjobban várt film, de miután azt megnéztem, ez veszi át a státuszt.

Igen, jól látod. Volt az igazi TV Maci, amit több százszor, esetleg több ezerszer láttunk olyan számunkra kedves mesék előtt, mint a Frakk, Magyar népmesék, Krisztofóró vagy az Égből pottyant mesék. Na, ez a Maci nincs többé. Helyette minden este az M2-n az Esti mese előtt ezt az újat kell megnéznie a mai gyerekeknek. De ez valami kibaszottul förtelmesen borzasztó, kurvára szörnyűséges rakat lószar lett!
A Maci megjön a focizásból, leül a számítógép elé, majd a kishúga elrángatja a TV elé mesét nézni. Miután megnézték a mesét, még rajzolnak. Hogy mi? Baszd meg! Mi a keserves búbánatért nem mennek aludni? Ja, persze! Még meg kell nézni a Barátok köztöt, addig meg van még egy óra.
A koncepció szerintem az volt, hogy legyen teljesen új, de mégis idézze a régi időket. Sikerült. Közben pedig legyen szar. Ez is sikerült.

Alább megnézhetitek magatok is, hogy milyen lett az eredmény. De talán inkább mégse! Mindenesetre én nem vállalom a felelősséget. Csak erős idegzetűeknek ajánlom!

American Reunion, 2012, R.: John Hurwitz, Hayden Sclossberg, Sz.: Jason Biggs, Alyson Hannigan, Chris Klein, Thomas Ian Nicholas, Tara Reid, Seann William Scott, Mena Suvari, Eddie Kaye Thomas, Eugene Levy

Megérkezett a negyedik szelet pite, aminek már a címéből is árad a nosztalgia szaga. De vajon milyen lett az íze?

Az Amerikai pite mérföldkő és kötelezően nézendő volt az én korosztályom számára, szerettük is nagyon. Mint ahogyan a majdnem ugyanolyan jó folytatást is. Aztán a harmadik rész már nem volt az igazi. A későbbiekben készült még négy egyből DVD-re szánt spinoff, ami tehát nem folytatás. Mert a folytatás, az igazi negyedik epizód most érkezett meg. A srácok összegyűlnek az osztálytalálkozó alkalmából, ami tök jó, mert úgyis régen találkoztak.
A Hurwitz-Schlossberg író-rendező párosnak köszönhetjük a filmet, akik korábban Harold és Kumar, azaz a Kalandférgek mindhárom kalandját papírra vetették, a másodikat pedig rendezték is. Ezekből kifolyólag várható volt, hogy igazi bűnös élvezet lesz a film, de nem igazán lett az. A forgatókönyv döcög, minden karakternek kerekítettek valami mondvacsinált konfliktust, amit aztán a végén egy beszélgetéssel meg is oldanak. A viccesnek szánt helyzetek, poénok körülbelül fele nem üt, vagy nem elég nagyot, de azért így is akad elég mulatságos pillanat. A karakterek nagyjából ugyanolyanak maradtak, mint amilyennek megszerettük őket, csak hát azóta felnőttek, és velük nőttünk fel mi is.
A film legnagyobb pozitívuma a nosztalgiafaktor. Már erről a plakátról is árad, de a film tele van ilyenekkel. Megelevenednek az első rész emlékezetes jelenetei és fordulatai, úgy, hogy konkrétan ugyanazt a beállítást és aláfestő zenét használják. Önreflexió és visszautalások, ezek uralják a filmet, ezek mentik meg a középszertől, ezektől válik szórakoztatóvá és szívet melengető élménnyé.

70%


Összehasonlításképpen: Amerikai pite 90%, Amerikai pite 2. 85%, Amerikai pite 3. 65%

A szinkron hasonlóan az előző részekhez kiemelkedően jó lett. A fordítás Speier Dávid munkája, ismét hozza a tőle megszokott magas színvonalat, bár a Rapülőkért kár volt. A magyar hangok nagyjából a megszokottak maradtak, mindegyik csere érthető okokból történt.

Wes Anderson új filmje kibaszott jónak néz ki! Jó hír, hogy május 31-én a hazai mozikban is láthatjuk!

Még egy trailer mára!
Seth MacFarlane beszabadul a moziba! Ezenkívül ő mondja alá Marky Mark maciját. Nekem valónak tűnik.

Hááát... Elvileg nem remake, hanem Philip K. Dick novellájának új adaptációja. Len Wiseman a rendező, aki természetesen az asszonykájának is adott szerepet. Colint amúgy csípem. Nincs sok reményem, azért majd meglátjuk.

süti beállítások módosítása