Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Prometheus, 2012, R.: Ridley Scott, Sz.: Noomi Rapace, Michael Fassbender, Charlize Theron, Idris Elba, Guy Pearce, Logan Marshall-Green, Sean Harris, Rafe Spall

Ridley Scott több mint három évtized után visszatért a sci-fi műfajához egy olyan filmmel, ami régi nagy sikere, az Alien univerzumában játszódik, és vagy előzménye annak, vagy nem. Figyelmeztetem a kedves olvasót, hogy a következő szöveg alkalmas a hardcore Alien-rajongók nyugalmának megzavarására!

Nem tartom annyira az Alien-sorozatot, mint amennyire - legalábbis az első kettő - filmtörténetileg jelentős (számszerűleg 75%, 70%, 50%, 60%). A problémám az, hogy nem használják ki a kínálkozó lehetőséget. Mind a négy részben megfigyelhető, hogy háromnegyed részben horror és csak negyedrészt sci-fi. Kevés a misztikus és a tudományos fantasztikum, mert a félelemkeltés nem enged teret neki. Így a filmek nem lesznek másak, mint szórakoztató szörnyes horrorok egy csipet sci-fivel.
Jelen filmünk elején 2089-ben járunk. Dr. Shaw (Rapace) és Dr. Holloway (Marshall-Green) Skóciában érdekes barlangrajzokra bukkan. Több ilyet is találtak már korábban, amelyekből arra következtetnek, hogy földönkívüliek hozták létre a földi életet. Négy év múlva a Weyland társaság Prometheus nevű űrhajóján sokadmagukkal landolnak egy idegen bolygón, hogy megtalálják az emberiség eredetét.
Leszállás után rögvest megismerkedünk a legénységgel, úgy, ahogy a korábbi filmekben is szokás volt. Itt viszont jobban sikerült ez a rész, mert annak ellenére, hogy több karakter van, egyből szinte ismerősként köszönthetjük őket. A két doki karaktere, főleg Shaw-é lehetett volna kifejtettebb az azonosulás végett, de így is megfelelő. Ő nem egy Ripley, és Rapace sem Sigourney Weaver, de ezzel nincs is gond. Charlize Theron jól formálja meg a karótnyelt főnök, Vickers hűvös karakterét. A csehszlovák nevű, ám afroangol kapitány Janek szerepére is kitűnő választás volt a mindig laza Idris Elba. Akit viszont leginkább ki kell emelni, az David, a robot (Ash, Bishop és Call után David... ABCD). Ő a tökéletes gépember, Michael Fassbender pedig hiba nélkül játssza el a szerepet, javasolnám az Akadémiának, hogy fontolják meg a jelölését.
Jon Spaihts forgatókönyvét az a Damon Lindelof fejlesztette tovább, aki a Lost egyik kreátora, és ez meg is látszik a végeredményen. Örülhetünk, hiszen végre sikerült eltalálni az arányokat, ugyanis ezúttal a horror csak negyedrészben képviselteti magát, míg a fennmaradó háromnegyed a misztikumé és a tudományos fantasztikumé. Ez a film olyan sci-fi lett, ami tényleg sci-fi.
A fordulatos és jól felépített forgatókönyv még nem lenne elég egy jó filmhez, kell a jó rendezés is. Ezt meg is kapjuk Ridley Scott személyében, aki ismét magával hozta a hatalmas rutinját. Nagyon jól mozgatja a karaktereket annak ellenére, hogy sokan vannak, mindenkinek elegendő idő jut. Az akciójelenetek is teljesen rendben vannak, sikerült izgalmat vinni beléjük. A feszültség végig jelen van a filmben, habár nem olyan nyomasztó a hangulat, mint az Alienben, de ide nem is az kellett. A megfelelő hangulat megteremtéséhez hozzájárulnak Dariusz Wolski csodálatos képei és Marc Streitenfeld zenéje is. Érdekesség, hogy a filmzene főtémája majdnem ugyanolyan, mint a Star Treké, ami talán véletlen, bár lehet, hogy nem teljesen.
A keményvonalas Alien-rajongóknak bizonyára nem fog tetszeni a Prometheus, mert teljesen másra helyezi a hangsúlyt, és elég sokat ront az egész széria mítoszán, de a dolgokat a helyén kezelve ők is megtalálhatják a számításukat. Már csak azért is, mert ez a film sci-fi az izgalmasabb fajtából, és jobb lett, mint bármelyik Alien-film.

80%


A szinkron nagyon jó lett, a közelmúlt egyik legjobbja. Mindenki megfelelő magyar hangot kapott, akik tökéletesen látják el a feladatukat.
Noomi Rapace - Bogdányi Titanilla
Michael Fassbender - Viczián Ottó
Charlize Theron - Létay Dóra
Idris Elba - Galambos Péter
Guy Pearce - Józsa Imre
Logan Marshall-Green - Makranczi Zalán
Sean Harris - Anger Zsolt
Rafe Spall - Kaszás Gergő

A bejegyzés trackback címe:

https://ivanbelacsubakka.blog.hu/api/trackback/id/tr564572418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása