Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

IvánBélaCsubakka 2012.03.31. 17:42

Csempészek

Contraband, 2012, R.: Baltasar Kormákur, Sz.: Mark Wahlberg, Giovanni Ribisi, Kate Beckinsale, Ben Foster, Lukas Haas, J. K. Simmons, Caleb Landry Jones

Marky Mark ismét megmutatja, hogyan kell frankón, fifikásan és furmányosan lebonyolítani a tuti bizniszt.

A visszavonult, ám aktív korában nagy királynak számító csempész (Mark Wahlberg) sógora elbalfaszkodik egy melót, ami miatt sokkal tartozik a főköcsög nagykutyának (Giovanni Ribisi). Főhősünknek kell kihúznia őt a szarból azzal, hogy bevállal egy utolsó csempészkedést.
Sok ilyen sztorit láttunk már, ezért próbálták feldobni pár dologgal, több-kevesebb sikerrel. A fordulatok a szokásosak, mégis egy-két helyen lehet látni némi kreativitást. Jól sikerült a feszültségkeltés, végig jelen van, viszont néhány dolog inkább idegesítő, mint izgalmas. Pár jelenettől eltekintve pörgés van végig, nem unatkozhatunk.
A színészekről nem sok jót mondhatok. Wahlberg most nem keménykedik, de most nem is ez kellett, jól hozza a figurát. Ribisi elszórakozza a főgonosz szerepét, ezáltal komolytalanná válik a karakter. Ben Foster nagyon szürke, ahogy Kate Beckinsale is, pedig lett volna lehetőségük jobban teljesíteni.
A legnagyobb pozitívum a rendező személye. Érdekesség, hogy Baltasar Kormákur volt annak az izlandi filmnek a főszereplője, amiből ezt remake-elték. Látszik, hogy nem hollywoodi a fickó: kreatívabb munkát végzett, mint amit egy ilyen filmnél szokás. Neki köszönhető, hogy a film szórakoztató és végig érdekes lett.

70%


A felirat igazi mestermunka, Speier Dávid hozta a tőle megszokott magas nívót. Kreatívan és sikeresen kezelte a szlenges kifejezéseket is. A kedvencem: "The cowboy days are over." - "Vége a betyárkodásnak."

IvánBélaCsubakka 2012.03.29. 00:25

Fehér pokol

The Grey, 2011, R.: Joe Carnahan, Sz.: Liam Neeson, Dermot Mulroney, Frank Grillo, Dallas Roberts, James Badge Dale

Túlélőtúra a semmi közepén sok hóval és farkassal. A túravezető: Liam Neeson.

 

Egy alaszkai olajfúrótelepről utazik egy repülőnyi dolgozó a civilizáció felé, ám útközben lezuhannak, hét túlélő marad. Nehéz dolguk van, mert mindent hó borít, kurva hideg van, viharos erejű szél fúj, ráadásul a közelben egy farkasfalka cirkál. Még jó, hogy ott van Ottway (Liam Neeson), akinek pont az a melója, hogy ért a farkasokhoz.
A film első harmada megadja az alaphangot, a kemény és drámai felütés, valamint a gép lezuhanása után sejtjük, hogy durva dolgok várnak ránk. Jönnek is, csak aztán a középső harmadban ellaposodik a film, jönnek szokásos jelenetek: sorban hullanak a szereplők, emlékezés a tábortűz körül. De nincs nagy baj, mert az utolsó harmadban újból jön a kemény dráma és küzdelem, hogy aztán a befejezésben csúcsosodjon ki az egész. Egyébként érdemes végignézni a stáblistát!
A szereplők tipikus figurák, akiket a hasonló filmekben megszokhattunk, mindnek kiemelkedik egy fontos tulajdonsága. Liam Neeson ismét jól teljesít a kemény, de jószívű fickó szerepében, amit az elmúlt pár évben már többször láttunk tőle.
Joe Carnahan stílusa végig erősen jelen van. Az a stílus, amit a Narkóban még túlzásba vitt, a Füstölgő ászokban már letisztultan alkalmazott, és ami A szupercsapatban alig van jelen. Nagyon jól teremti meg a már-már reménytelen, küzdelmes drámai hangulatot, sok közelit alkalmazva.

75%


A felirat nagyon jól sikerült, rendesen le lett fordítva a szöveg, nem emlékszem kirívó hibára. Külön pozitívum, hogy a havon is teljesen jól látszik.