Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

IvánBélaCsubakka 2012.08.17. 01:44

Az emlékmás

Total Recall, 2012, R.: Len Wiseman, Sz.: Colin Farrell, Kate Beckinsale, Jessica Biel, Bryan Cranston, Bokeem Woodbine, Bill Nighy, John Cho

Philip K. Dick novellája ihlette azt a hasonló című 1990-ben bemutatott kurva nagy akcióklasszikust, melyet Paul Verhoeven rendezett, és amelynek Arnold Schwarzenegger a főszereplője. Most itt van egy újabb film, melyet ugyanaz a Dick-novella inspirált. Kellett ez nekünk?

Az emlékmás.jpgA távoli jövőben járunk, amikor már kevés a lakható hely a Földön, és nagy a társadalmi megosztottság. Douglas Qaid (Colin Farrell) egyszerű gyári melós, aki többre vágyik. Felkerekedik hát, hogy beültessék az agyába a titkosügynöklét hamis emlékét, azonban homok kerül a gépezetbe.
Igazából a bonyodalomnál kisiklik az egész sztori, mert már itt kiderül, hogy főhősünk valójában kém, és nem a hamis emlékeit látjuk. Menetközben próbálják még csűrni-csavarni ezt a szálat, és megpróbálnak átbaszni azzal, hogy nem a valóságot látjuk, de sikertelenül, hiszen az elejétől kezdve tudjuk, hogy mit kell hinni. Ennek köszönhetően a fordulatok semmilyenné válnak, a feszültség minimálisra redukálódik, és megdöglik a hangulat. Ehhez még hozzájön az is, hogy ugyanolyan jelenetek követik egymást. Ez alatt azt értem, hogy menekülnek, kicsit halad előre a sztori, aztán megint menekülnek.
A feszültség és a hangulat lerontásában szerepet játszanak a funkciótlan akciójelenetek is. Ugyan van sok bunyó, lövöldözés meg robbanás, de semmi hasznuk, ráadásul alig van lendülete ezeknek jeleneteknek.
A karakterek kétdimenziósak és teljesen érdektelenek. Kivételt képez a főhős, akivel minimálisan azért lehet azonosulni. Mellette Jessica Biel idegesítő. A rossz oldalon játszó Kate Backinsale-ből megpróbáltak harcos amazont kreálni, de a végeredmény teljesen hiteltelen lett. Bryan Cranston személyében pedig egy újabb antikarizmatikus főgonoszt tisztelhetünk.
Harry Gregson-Williams zenéje rövid idő után unalmassá válik, ezért nem sikerül betöltenie a a szándék szerinti szerepét. A fényképezés jó lehetett volna, ha nincs az állandó lens flare. Bizonyára ezzel akarták minél érdekesebbé tenni a filmet, ezzel szemben hamar idegesítővé vált, hogy random hirtelen megcsillan valami.
A sok negatívum után illene valami pozitívumot is írni, mert van az is. A jó vizuális trükkök mellett meg kell említeni, hogy a jövőkép jól ki lett dolgozva, érdekes a filmben látható antiutópisztikus világ.
Hogy válaszoljak az elején feltett kérdésre: így, ebben a formában nem volt szükség erre a filmre. Inkább nézzétek a Verhoeven-féle klasszikust, vagy olvassátok el a novellát!

40%


A szinkron nem lett jó. Érdekes, hogy Heltai Olga ezúttal nem szabadult el, viszont több helyen eléggé magyartalanra sikerült a fordítás. A színészekhez jó magyar hangok lettek párosítva, de nem teljesítettek jól, kicsit lelógtak a vászonról.

Colin Farrell - Czvetkó Sándor
Kate Beckinsale - Kéri Kitty
Jessica Biel - Pikali Gerda
Bryan Cranston - Barbinek Péter
Bokeem Woodbine - Maday Gábor
Bill Nighy - Harsányi Gábor
John Cho - Seszták Szabolcs