Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

IvánBélaCsubakka 2013.04.12. 03:07

Feledés

Oblivion, 2013, R.: Joseph Kosinski, Sz.: Tom Cruise, Morgan Freeman, Olga Kurylenko, Andrea Riseborough

2013 a sci-fi éve. A Tron: Örökség rendezőjének jóvoltából most már nyakig benne is vagyunk.

Feledés.jpg2017-ben a dögökként emlegetett ellenséges idegen lények felrobbantották a Holdat, és megtámadták a Földet. Az emberiség ugyan megnyerte a háborút ellenük, de 2077-re mégis elmenekült, csak néhány karbantartó maradt itt. Ebben a munkakörben dolgozik Jack (Tom Cruise) is, aki rutinszerű őrjáratai közben különös emberekkel találkozik.
Belecsaptunk a lecsóba, ugyanis a Feledés sci-fi a javából: van benne tudományos fantasztikum, posztapokaliptikus jövőkép és sok misztikum. Ez utóbbi a cselekmény gerince, a főhős nem érti, hogy mi történik körülötte, a nézővel együtt próbálja megfejteni a rejtélyt. Nagyon baszkurálja az agyunkat, hogy mi lehet a turpisság, menet közben azért tudatosul bennünk, hogy mikor fog kiderülni, és az odáig vezető út az, ami a film esszenciáját képezi. Sajnos azonban ezen a téren van néhány buktató is.
Joseph Kosinski a saját történetét vihette vászonra, amiben olyan elemeket használt fel, amik segítségünkre lehetnek a fordulatok előre kitalálásában, így a rendező saját akaratán kívül, de segít nekünk, ezáltal viszont csökken az izgalmi faktor. Ezek az elemek pedig nem mások, mint korábbi klasszikus és majdnem klasszikus sci-fik kulcsmomentumainak felhasználása. Értem én hogy a direktor úr rajongója az adott filmeknek, hiszen látható, hogy tisztelettel nyúlt hozzájuk, de ezzel saját filmje eredetiségét áldozta fel. Mindazonáltal érdekes, hogy a hozott anyag fel- és bedolgozása közben a legkreatívabb a rendezés, máskor pedig a túlzott akarás és önmegvalósítás, a saját alkotói képesség megmutatása köt béklyót Kosisnski kiteljesedésére. Ahogy a Tron 2-ben láthattuk, a rendezés itt is ingadozó színvonalú.
Szerencsére a felemás forgatókönyv és rendezés nem nagy mértékben csökkenti a film érdemeit, megemlítendő viszont két olyan eszköz, ami növeli azt. Egyik a fényképezés, ami a friss Oscar-díjas Claudio Miranda munkája. Csodálatos a látványvilág, mind a csúcstechnológia, mint a lepusztultság nagyon hihetőnek és igazinak hat a vásznon. A másik a filmzene, amihez a rendező az előző filmjéhez zenét szerző Daft Punk után egy másik francia formációt, az M83-at kérte fel. Érdekes a koncepció, miszerint nem csak a mozgalmas, de néhány helyen a lassabb jelenetek alatt is intenzív dallamokat hallhatunk, így a lendület a film során egy pillanatig sem lankad.
Kellően szórakoztató és élvezetes film a Feledés, de a hibái miatt sajnos nem talál be teljesen, pedig megvolt benne a lehetőség, hogy esetleg bebocsátást nyerjen a sci-fi nagyjai közé.

75%


A szinkron nagyon jó lett. Az igényes magyar szöveg Speier Dávid munkája. Tom Cruise a régóta szokásos és ismét kitűnő magyar hangját kapta, Morgan Freeman viszont a mostanában szokásos kettő közül a kevésbé jót.
Tom Cruise - Rékasi Károly
Morgan Freeman - Reviczky Gábor
Olga Kurylenko - Pikali Gerda
Andrea Riseborough - Pálfi Kata

G.I. Joe: Retaliation, 2013, R.: Jon M. Chu, Sz.: Dwayne Johnson, Jonathan Pryce, Byung-hun Lee, Ray Stevenson, D.J. Cotrona, Adrianne Palicki, Channing Tatum, Ray Park, Bruce Willis

A '90-es évek első felében, amikor ovis és kisiskolás voltam, rohadt sokat "dzsiájdzsóztam", voltak játékfiguráim, és a rajzfilmsorozatot is aktívan nézem. Ezért is örültem nagyon 2009-ben, amikor láthattam A Kobra árnyékát, ami nagyon bejött (80%). Most itt a folytatás, és én újfent örvendek.

G.I. Joe 2..jpgA sztori ott folytatódik, ahol az előző részben abbamaradt. Az elnök helyét átvette a Kobra egyik embere, és hogy végleg világuralomra törjenek, kiszabadítják a Kobra Parancsnokot, valamint kiiktatják a Joe-kat. Hárman azonban túlélik, akik úgy döntenek, hogy helyreállítják a világ rendjét.
A jó és a rossz oldalon is csak elvétve maradtak az első film karaktereiből, a hangsúly leginkább az új arcokon van. Ilyen Dwayne Johnson is, aki igazi akcióhősként uralja a vásznat karizmájával és karizmával. Mellette üdítő és szívmelengető jelenség Bruce Willis és Ray Stevenson mellékszerepe. A legjobb arc viszont a tükörálarcú Kobra Parancsnok, akit már a rajzfilmsorozatban is imádtam. (Legjobb arc, érted...)
A történet és ez által a film is teljesen komolytalan, hiszen minden csak alibi egy laza akciófilm létrejöttéhez. Igazából nem érdekes, hogy mi történik, a lényeg csak az, hogy legyen robbantás, lövöldözés, bunyó, zúzás, móka és kacagás. Ez mind megvan, a nagyszerűen kivitelezett akciójelenetek mellett jutott idő a viccelődésre is. Úgy tűnik, Jon M. Chu a zenés-táncos baromságok után (vagy annak ellenére) jó választás volt a rendezői székbe, hiszen még lendületesebb filmet hozott össze, mint Stephen Sommers, pedig aztán nála is volt lendületből bőven. Az akciójelenetek és ezáltal az egész film intenzitását két dolog növeli még. Az egyik a vágás, ami nagyon feszes, de nem az a szarul használt szarrávagdosós fajta, hanem olyan, hogy minden látható és logikus lesz általa. A másik pedig Henry Jackman filmzenéje, ami ha kell, pörgős vagy kemény, esetleg mindkettő egyszerre. Jackman az elmúlt pár évben több akciófilmhez szerzett már nagyon jó zenét, érdemes megjegyezni a nevét.
A G.I. Joe - Megtorlás maximálisan szórakoztató és kellemes akciófilm lett, pont olyan, mint az elődje. Habár annak frankó befejezését nem sikerült reprodukálni, azért most is olyan lezárást kapunk, ami simán folytatható, és én akciófilm-rajongóként szívesen látnék egy harmadik részt.

80%


A szinkron nagyon jó lett, sokat hozzátesz a film jó hangulatához. Az korábbi szereplők hangja maradt ugyanaz, az újaknak pedig sikerült jót választani. A magyar szöveg Speier Dávid munkája.
Dwayne Johnson - Bognár Tamás
Jonathan Pryce - Perlaki István
Byung-hun Lee - Seszták Szabolcs
Ray Stevenson - Epres Attila
D.J. Cotrona - Zámbori Soma
Adrianne Palicki - Pikali Gerda
Channing Tatum - Széles László
Bruce Willis - Dörner György

süti beállítások módosítása