Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

... akkor én osztanám ki az Oscar-díjakat. Ez persze nem így lesz, de azért összeállítottam egy listát, hogy nálam melyik kategóriában ki nyerne, természetesen maximális szubjektivitás alkalmazásával. Igyekeztem minél több témában minél inkább kompetens lenni, mindent megnéztem, ami érdekelt, így pl. a Szerelem kiesett, mert nagyon nem érdekel. Külön öröm, hogy a díjátadóig mindegyik legjobb filmre jelölt alkotást bemutatták Magyarországon. A gála közvetítése magyar idő szerint vasárnapról hétfőre virradóra (tehát már hétfőn) 1:00-kor kezdődik, és az HBO-n lesz látható.

Lássuk a személyes listámat!

Film: Napos oldal

Rendező: David O. Russell - Napos oldal

Férfi főszereplő: Bradley Cooper - Napos oldal

Női főszereplő: Jennifer Lawrence - Napos oldal

Férfi mellékszereplő: Robert De Niro - Napos oldal

Női mellékszereplő: Amy Adams - The Master

Adaptált forgatókönyv: David O. Russell - Napos oldal

Eredeti forgatókönyv: Quentin Tarantino - Django elszabadul

Animációs film: Rontó Ralph

Látványtervezés: A hobbit - Váratlan utazás

Fényképezés: Robert Richardson - Django elszabadul

Jelmez: Lincoln

Vágás: Napos oldal

Maszk: A hobbit - Váratlan utazás

Zene: Thomas Newman - Skyfall

Betétdal: Adele - Skyfall

Hangkeverés: Skyfall

Hangvágás: Skyfall

Vizuális effektek: Prometheus

Zero Dark Thirty, 2012, R.: Kathryn Bigelow, Sz.: Jessica Chastain, Jason Clarke, Kyle Chandler, Mark Strong, James Gandolfini, Joel Edgerton, Chris Pratt

Oszama bin Láden állítólag 2011. május 2-án halt meg. A bombák földjén (70%) rendezőjének jóvoltából most megtudhatjuk, hogyan jutottunk el idáig.

Zero Dark Thirty.jpg9/11-et Oszama bin Ládennek tulajdonították, majd egy évtizednyi nyomozás után megtalálták és megölték. Aztán lehet, hogy már rég halott volt addigra, csak kellett a megnyugtató infó a népnek. Az előbbi verziót, tehát a tízéves kutakodást és annak beteljessülését tárja elénk a Zero Dark Thirty, természetesen fikciós formában.
Főhősünk egy CIA-s nő (Jessica Chastain), aki az egész nyomozás központi figurája, és akinek folyamatosan rögeszméjévé válik a terroristavezér kézre kerítése. Tulajdonképpen szinte csak munkavégzés közben látjuk, így csak ebben a tekintetben ismerjük meg, de úgy nagyon. A mellékszereplők esetében sincs ez másképp, belőlük is csak annyit látunk, amennyi a funkciójuk szempontjából lényeges. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen ezáltal a film a lényegre koncentrál, és nem terelődik mellékvágányra a cselekmény. Jessica Chastainre nagy figyelem hárul az idei díjszezonban, hiszen többek közt Golden Globe-ot kapott és Oscarra jelölték, és valóban kiemelkedően teljesít, de mellette az összes többi színész is nagyon jól játszik. A mellékszerepekben is csupa jól és kevésbé ismert arcot lehet látni, számomra külön öröm Mark Strong és James Gandolfini feltűnése.
Ahogy a rendezőnő előző munkája, A bombák földjén esetében, ezúttal is Mark Boal írta a forgatókönyvet. A cselekmény szerkezete is hasonló, epizódokból áll mindkét film, amelyek után eljutunk a végkifejletig. Csak míg az előbbi filmben problémát okozott, hogy az egymáshoz csak minimálisan kapcsolódó epizódok hirtelen átcsaptak egy folyamatos, de kissé érdektelen történetbe, a Zero Dark Thirtyben minden részletnek megvan a maga helye és funkciója a részletek összekapcsolásában. Végig érdekes dolgok zajlanak a vásznon, és bár vannak üresjáratok, sikerült megtölteni a 157 perces játékidőt.
Kathryn Bigelow annak idején összehozta nekünk a Holtpontot, ezért örökké hálásak lehetünk. Ahogy már megszoktuk tőle, nő létére ezúttal is kemény, férfiasnak mondható filmet tár elénk. Helyenként tapintani lehet a feszültséget a jó értelemben vett egyszerű módon megrendezett jelenetekben, így megállapítható, hogy a rendező jól választotta meg a történet filmre vitelének mikéntjét. A végén természetesen látható a már jó előre beharangozott valós idejű akciójelenet, ami érdekes módon nem lett a film legerősebb része, hiszen kevesebb az izgalom a korábbiakhoz képest, de lehet, hogy csak azért, mert tudjuk a végkifejletet.
Összességében elmondható, hogy A bombák földjén megkapta testvérfilmjét a Zero Dark Thirty személyében, hiszen az alkotók és a téma mellett a főhős motivációjának ábrázolása és annak végkifejlete is hasonló. És ha már itt tartunk: ez a testvér bizony nagytestvér, hiszen határozottan jobbra sikerült, mint elődje.

75%


A felirat nem lett jó. Túl sok benne a fordítási hülyeség, az értelmetlen fogalmazás és a trehány helyesírási és egyéb hiba.

süti beállítások módosítása