Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

IvánBélaCsubakka 2014.05.15. 19:06

Godzilla

Godzilla, 2014, R.: Gareth Edwards, Sz.: Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen, Ken Watanabe, Bryan Cranston, Juliette Binoche, Davis Strathairn. Sally Hawkins

SPOILERES, de csak annyira, mint bármelyik trailer!

Itt a jó idő, közeleg a nyár, jönnek a blockbusterek. Ez a japán szörnyeteg pedig megvett engem kilóra.

godzilla_ver8.jpg

1999-ben történt valami a Fülöp-szigeteken. Aztán Japánban is, ahol 15 évvel később előjön rejtekéből egy kurva nagy szárnyas ízeltlábú, aminek a MUTO nevet adják. A 60 éve pihenő Godzsira megérzi ezt, és aktivizálja magát, hogy helyreállítsa a világ egyensúlyát.
Miközben szépen lassan megismerkedünk az emberi szereplőkkel, fény derül bizonyos több évtizedes titkokra is. A karakterek pont jók, nincs bennük semmi eredeti, csak az ilyenkor szokásos, de arra éppen megfelelők, hogy az ő szemszögükből tudjuk nézni az eseményeket. Azokat az eseményeket, melyek először titkolózósan misztikusak, majd katasztrofálisan látványosak. Ami nekem legjobban tetszett a történetvezetésben, hogy végig jelen van az a relatíve komoly hangulat, ami a műfajból adódóan pont kellően komolyan vehetetlen, de mégis a kívánt szintre emeli a tétet.
A film erőssége természetesen a vásári katasztrofizálás. Mire Godzilla megmutatkozik teljes valójában, addigra annyira elszabadulnak a dolgok, hogy öröm nézni. A hatalmas szörnyek egymás elleni küzdelme és az egyéb monumentális jelenetek fantasztikusan látványosra és izgalmasra sikerültek. Ami viszont minden visz, azok a hangok. Mikor az óriásgyík üvöltött, kirázott a hideg, és össze kellett szorítani az ánuszomat, hogy be ne fossak. Ezek mellé társul Alexandre Desplat világbajnok zenéje, ami csak fokozza az izgalmakat.
A legújabb Godzilla ügyesen használja a katasztrófafilmes kliséket, valamint nagyon törekszik a monumentalitásra, hogy elérje a kívánt hatást, ami nálam nagyon is sikerült neki. Szeretem az ilyet, na!

80%

 

A szinkronról:
Aaron Taylor-Johnson - Varju Kálmán
Elizabeth Olsen - Haffner Anikó
Ken Watanabe - Csankó Zoltán
Bryan Crasnton - Háda János
Juliette Binoche - Györgyi Anna
David Strathairn - Rosta Sándor
Sally Hawkins - Wégner Judit
A magyar változatban sok jól kiválasztott hangot hallhatunk, mint például Varju Kálmán, csak ő nem teljesen alkalmas szinkronizálásra. Az elején nagyon döcög, aztán relatíve sok idő után belejön, de ez így kevés. Haffner Anikó úgy visítozik, mint akit nem engedtek el a szalagavatóra. De hogy aki kitalálta, hogy Cranstonnak Háda János kell a Breaking Badbe, annak rohadjon már ki a lelki világa! Abszolút teljesen szar választás. És akkor még ide is ő kellett, mert miért ne! Hát gratulálok! Még jó hogy láttam a sorozatból nettó másfél részt magyarul, így tudtam, mire számítsak. Rosta Sándor kellett volna neki. De ő jelen esetben mást mondott alá, akihez viszont Jakab Csaba illett volna jobban.
Megmondom őszintén, felkészültem rá, hogy borzalmas lesz a szinkron, és ehhez képest alakult ki az a véleményem, miszerint elmegy. Az a jó, hogy a film műfajából adódóan keveset beszélnek benne.

süti beállítások módosítása