Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Dark Shadows, 2012, R.: Tim Burton, Sz.: Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Helena Bonham Carter, Eva Green, Jackie Earle Haley, Johnny Lee Miller, Bella Heathcote, Chloe Grace Moretz, Gulliver McGrath

Tim Burton és Johnny Depp jó barátok, akik időről időre összejönnek, ahogy az barátoknál szokás. Csak ők ilyenkor nem söröznek, hanem filmet csinálnak. És ha már ott tartanak, Burton nem hagyja otthon az asszonykáját sem.

Burton és Depp nyolcadik közös filmje egy '60-as évekbeli tévésorozat adaptációja. Barnabas Collinst (Johnny Depp) a 18. században egy boszorkány vámpírrá változtatja, majd élve eltemeti. Majd' 200 évvel később, 1972-ben kikel koporsójából, és visszatér régi lakhelyére, ahol azóta a leszármazottai élnek. Tehát a sztori távolról nézve hasonló, mint amit Burton eddigi filmjeiben láthattunk.
Közelebbről megnézve is azt vehetjük észre, hogy ez egy szokásos Burton-film, csak már nem az a magas színvonal, amit már nagyon sokszor láttunk tőle. A hangulatteremtés kiváló, amit legnagyobb részben a látvány határoz meg. Kiváló, de nem annyira mint volt régebben. Ez a film nem szippant magába annyira erősen, mint azt megszokhattuk. De mivel Burton ezen a téren zseni, az atmoszférateremtés a kisujjában van. A hangulatot rontják az üresjáratok is, ezek miatt túlságosan nyújtott lett a film.
A megfelelő hangulatteremtéshez nagyban hozzájárul a zene is. A score-t ezúttal a direktor házi zeneszerzője, Danny Elfman követte el. Taktusai a tetőpontig gyakorlatilag észrevétlenek maradnak, viszont ott nagyon erős a jelenlétük. Helyette viszont megkapjuk a '70-es évek legnagyobb slágereit, amelyeket mindig örömmel hallgatunk, ha meg nem, akkor észre lehet venni, hogy jókor és jó helyen szólalnak meg. Ráadásul Alice Cooper még személyesen is tiszteletét teszi.
Johnny Depp ismét tökéletes választás volt a főszerepre. Megölti élettel az amúgy elég egyszerű figurát, ő az, aki viszi a show-t. A mellészereplők karaktereit sem bonyolították túl, de az őket játszó színészek is jól teljesítenek.
Tim Burton legújabb filmje tehát színvonalát tekintve gyengébb lett, mint a rendező korábbi munkái, ám ez is elegendő volt ahhoz, hogy jó filmet lássunk. Én a rajongójaként elégedett vagyok.

70%


A szinkron jó lett. A legtöbb színészhez a megszokott vagy passzoló hangot választottak, de Helena Bonham Carter és Eva Green magyar hangját nem érzem szerencsés választásnak.
Johnny Depp - Nagy Ervin
Michelle Pfeiffer - Kovács Nóra
Helena Bonham Carter - Murányi Tünde
Eva Green - Kéri Kitty
Jackie Earle Haley - Epres Attila
Johnny Lee Miller - Lux Ádám
Chloe Grace Moretz - Csifó Dorina

Safe, 2012, R.: Boaz Yakin, Sz.: Jason Statham

Jason Statham megint rendet rak, de az egész csak arra jó, hogy tovább skatulyázódjon.

Nagyon bánom, hogy Jason Statham belekerült abba a bizonyos skatulyába. Amikor Guy Ritchie megismertette velünk, azt gondoltam, majd sok jó filmben fog jó szerepeket játszani. Aztán jött A szállító, és ámultunk, hogy milyen jó akciófilmben is. Felerészt ezen a vonulaton haladt tovább, jöttek a nem jó B kategóriás akciófilmek (A szállító 2-3, War, A mestergyilkos). Azért szerencsére akadnak meglepetések az akciófilmek terén is (Crank 1-2, Válogatott gyilkosok), illetve Guy Ritchie és Roger Donaldson adott neki olyan munkát, ahol megmutathatta színészi kvalitásait (Revolver, A banki meló). A sok filmje közül most csak azokat említettem meg, ahol ő a főszereplő.
A biztonság zálogában Statham egy olyan kemény csávót alakít, aki zsaru volt, majd ketrecharcos lett. Ez utóbbi tevékenység során akad össze az orosz maffiával, aminek az lesz az eredménye, hogy feleségét megölik, de őt életben hagyják, majd hajléktalanként kezdi tengetni életét. Összefut egy kínai kislánnyal, aki olyan fontos információknak van birtokában, amikre az említett ruszkikon kívül a kínai maffiának is szüksége van. Színre lépnek még főhősünk ex-kollégái is, a korrupt zsaruk, és megkezdődik a versenyfutás.
A film legnagyobb gyengesége a gonosz oldal. Túl sok és sokféle rosszfiú van, nehéz eligazodni, hogy ki mit miért akar. De talán ők maguk sem tudják, mert sorozatosan mindenféle logikátlan döntéseket hoznak. Fejétől bűzlik a hal, tehát a maffiafőnökök és a főzsaru a legdilettánsabbak. Igazi antikarizmatikus főgenyák ők, nem is adnak okot a félelemre.
Főhősünk karaktere is teljesen egyszerű. Nem igazán derül ki, hogy miért kezdi el védelmezni a kislányt, így nehéz azonosulni vele. Statham sok hasonló karaktert életre keltett már, de mint eddig, most is tud bele vinni valamit, amitől kedvelhető lesz.
Ha már akciófilmről beszélünk, essék szó az akciójelenetekről is. A film első felében nagyon kreatívan megkoreografált akciókat láthatunk, azonban ez a kreativitás a második felére eltűnt. Ott már a szokásos szétvagdosott jeleneteket láthatjuk, amelyekben a lényeget alig lehet kivenni. A legnagyobb pozitívum, hogy Statham nem lacafacázik, aki elé áll, bárki is legyen az, nem akarja fifikával kikerülni, hanem egyből lepuffantja.
Emberünket tehát újabb B kategóriás akciófilmben láthatjuk, ám a műfaj kedvelőinek érdemes vele próbát tenni.

50%


A felirat korrekt munka lett, még a vagány dumákat is sikerült jól lefordítani.

süti beállítások módosítása